DE CE ACTUALA COALIŢIE DE GUVERNARE, CEL PUȚIN, TREBUIE REFORMATĂ
În ultimul timp, toţi se întreabă cât va mai rezista coaliţia de guvernare. Aceasta pentru că disputele şi acuzaţiile reciproce dintre componentele ei demult au depăşit cadrul coaliţiei, „inundând” întreg spaţiul public. În timp ce blocul ACUM vine tot cu noi şi noi acuzaţii în adresa PSRM şi personal a Preşedintelui Igor Dodon, socialiştii, din contra, aruncă săgeţi în direcţia blocului, demonstrând că acesta e responsabil pentru că starea de lucruri din ţară nu doar că nu se îmbunătăţeşte, ci, pe alocuri, chiar se înrăutăţeşte.
Incontestabil, coaliţia de guvernare trebuie să cedeze puterea. Şi mai puţin contează cine are dreptate – ACUM sau PSRM. Contează că starea de lucruri într-adevăr degradează continuu şi, dacă nu se schimbă situaţia, urmările vor fi dintre cele mai grave. Iată doar câteva motive de ce puterea actuală trebuie să plece:
1. Justiţia continuă să rămână una captivă. Toate tentativele întreprinse de putere până acum pentru eliberarea ei au eşuat. Cât fac numai concursurile pentru diferite funcţii importante în sistem care „cad” unul după altul. Am ajuns în situaţia când însăşi cuvântul „concurs” a devenit unul de ocară, compromis – nimeni nu mai crede în transparenţă şi corectitudine în promovarea în funcţii importante, inclusiv în sistemul structurilor de drept.
2. Reforme sociale nu se fac. Până acum Guvernul nu a iniţiat nici măcar un studiu care să arate, spre exemplu, care e situaţia reală în domeniul asistenţei sociale ca să fim siguri că de puţinii bani bugetari alocaţi în acest sens beneficiază anume cei ce au nevoie de ajutor. Nu s-a făcut nimic pentru a face ordine pe piaţa medicamentelor; nu se întreprind măsuri pentru a verifica lanţul valoric, modul în care se formează preţurile la produse; în afară de declaraţii politice, nu se face nimic pentru a se asigura corectitudinea tarifelor la cele mai importante servicii.
3. Economia nu dă nici un semn că-şi revine. Din contra, sunt tot mai multe indicii că şi în continuare vom avea o economie bazată pe consum, dar nu pe producere. În aceste condiţii despre dezvoltarea economică a ţării nu se poate de vorbit.
4. Exodul populaţiei nu s-a oprit, ci, din contra, a căpătat proporţii şi mai mari. Actuala putere a demonstrat că este incapabilă să vină cu soluţii pentru cea mai gravă problemă a ţării – depopularea. Astfel, a devenit real pericolul ca într-un viitor previzibil ţara să rămână fără cetăţeni.
5. În domeniul reintegrării ţării (o chestiune de importanţă naţională), nu s-a făcut nici măcar jumătate de pas în aceste luni. Se creează impresia că actuala putere nu este interesată deloc de reunificarea ţării şi aceasta ridică mari semne de întrebare.
De asemenea, nu se face nimic pentru ca instituţiile statului să activeze cu adevărat în interesul cetăţenilor; nu se acţionează pentru asigurarea unui nivel adecvat de securitate energetică; nu se întreprind deloc acţiuni pentru promovarea exporturilor, atragerea investiţiilor, îmbunătăţirea climatului investiţional; nu e implicată deloc diaspora în procesele de maximă importanţă pentru ţară; nu se face nimic pentru asigurarea securităţii cetăţenilor etc.
Avem o putere care preferă să-şi consume timpul şi eforturile în lupte politice, în reglări de conturi sau, în cel mai bun caz, în promovarea intereselor proprii sau străine. Oare de asemenea putere are nevoie Moldova? Actuală coaliţie de guvernare trebuie debarcată cât mai rapid sau, cel puțin, reformată.