DILEMĂ DE NIVEL NAŢIONAL: CE FACEM CU ARMATA?

Pe data de 3 septembrie, în Republica Moldova se marchează Ziua Armatei Naţionale. Este o sărbătoare importantă, deoarece Armata joacă un rol important în fiecare stat, inclusiv în Republica Moldova. Şi anume acest rol pe care îl joacă (sau, mai bine zis, ar trebui să-l joace) Armata Naţională mă determină să vin cu unele reflecţii.

Din păcate, în anii de independenţă ai Republicii Moldova starea de lucruri legată de Armata Naţională a degradat continuu, iar explicaţia ce se oferea de fiecare dată era lipsa mijloacelor financiare necesare pentru dotarea Armatei, dar şi pentru alimentarea, asigurarea cu îmbrăcăminte şi încălţăminte a soldaţilor. Nu vreau să supăr pe nimeni, mai ales în această zi de sărbătoare, dar astăzi Armata Naţională, în loc să provoace admiraţie şi un sentiment de protecţie înaltă, provoacă doar... milă. Ce nu ar spune oficialii, dar soldaţii sunt slab pregătiţi (comparativ cu cei din alte ţări), nu sunt alimentaţi la nivel, se folosesc de arme şi muniţii vechi (marea majoritate a cărora sunt din timpurile Uniunii Sovietice). Iar cea mai mare problemă este că pentru aceasta se cheltuiesc bani nebuni din bugetul de stat, care lesne ar fi putut fi folosiţi în alte scopuri. Spre exemplu, pentru majorarea pensiilor bătrânilor.

Moldova este un stat neutru, conform Constituţiei. Noi nu participăm la acţiuni militare, având doar o minimă participare la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Noi nu avem cui declara război şi nouă nu are cine să ne declare război. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, trebuie să recunoaştem deschis: Armata noastră nu ar face faţă. Spun acest lucru cu mare regret, dar Armata Naţională este mai slabă chiar decât forţele militare dislocate în stânga Nistrului. Concluziile, le puteţi face şi singuri.

Părerea mea este că starea de lucruri nu mai poate fi păstrată intactă la nesfârşit. Se impun măsuri cu caracter radical, iar soluţii pot fi doar două: sau Moldova renunţă în genere la Armată, sau trece la o Armată profesionistă, constituită din militari ce-şi fac serviciul prin contract. Apropo, o Armată profesionistă ne-ar costa şi mai puţini bani, şi ar fi mai eficientă.

Întrebarea este: Dar oare sunt în stare autorităţile noastre de o analiză obiectivă a situaţiei şi de adoptarea deciziilor ce se impun. Mă îndoiesc...

Andrei Negruța 03.09.2019