„Planurile de viitor sunt legate direct de necesitatea de a asigura cetățenilor un nivel de trai decent!”
Interviu cu Andrei Negruţa, Preşedintele Asociaţiei obşteşti „Cetăţeanul – Temelia Statului” (CETESTA), autor al programului social „Protecţie şi Prosperitate”
Cum a fost anul 2019 pentru organizaţia pe care o conduceţi?
Anul 2019 a fost pentru „Protecţie şi Prosperitate” cu adevărat o „recunoaştere prin luptă”. În luna ianuarie, noi am intrat în faza activă, începând cu sectorul Botanica al capitalei. Prima constatare, pe care am făcut-o, a fost faptul că funcţionarii îşi trăiesc viaţa lor, iar oamenii de rând – a lor. În loc de soluţii pentru întrebările şi speranţele lor, orăşenii obţin dezvinovăţiri, sunt invocate motive, sunt induşi în eroare şi „plimbaţi” dintr-o parte în alta. Eu am experienţă de comunicare cu funcţionari din Rusia şi Germania, însă o asemenea „trimitere” şi obrăznicie nu am mai întâlnit. Oamenii sunt trimişi dintr-un birou în altul până lasă mâinile în jos şi le dispare dorinţa de a obţine rezolvarea problemei şi dreptatea.
Punctul culminant al activităţii noastre a fost problema mansardelor nefinisate. Recunosc, toată echipa noastră a fost şocată de condiţiile în care locatarii mansardelor trăiesc ani în şir: pereţi acoperiţi de mucegai de la podea până în tavan; peliculă întinsă deasupra patului copiilor, pentru a-i proteja de crăpăturile prin care curge apa; miros de umezeală, care s-a îmbibat în mobilă şi îmbrăcăminte. Experţii germani, care au venit la invitaţia mea, văzând casele care sunt literalmente fără acoperişuri, au exclamat «Unmöglich!» (germ. „Imposibil!”). Deci, pentru ei, aşa ceva nu poate exista în principiu. La noi, mii de oameni trăiesc în asemenea condiţii, iar autorităţile se prefac că nu ştiu nimic despre aceasta.
Cu părere de rău, febra politică şi cea electorală din acest an şi-a lăsat amprenta şi funcţionarii au încetat să mai lucreze, urmărind desfăşurarea alegerilor parlamentare, apoi formarea coaliţiei. Dar şi după luna iunie, ei nu şi-au reluat activitatea, pentru că toţi au început să aştepte alegerile locale şi noul primar general. Noi chiar am fost nevoiţi să luăm o pauză pentru această perioadă.
Cu părere de bine, însă, alegerile au trecut şi după aproape doi ani de condiţii „fără cap”, primăria s-a ales cu un primar. La ziua de astăzi, este prematur să vorbim despre anumite rezultate ale activităţii de până acum a acestuia, însă deja e evident că Dlui Ceban nu-i va fi uşor: se vede că nu are experienţă de prim conducător, adică nivelul său de management nu corespunde funcţiei de Primar general al Chişinăului. Dar, după cum se spune, manager nu te naşti, manager devii. Rămâne să sperăm că şi Dl Ceban va deveni în scurt timp.
Pentru „Protecţie şi Prosperitate” şi pentru mine, personal, 2019 a fost un an al studierii, analizei profunde şi al planificării. Evident, este necesară o abordare mult mai dură. Trebuie schimbat sistemul şi să nu se înceapă de jos, aşa cum am încercat să facem mai devreme, ci de sus – de la funcţionarii principali ai capitalei şi ai ţării.
Există sau nu un dialog între autorităţi şi cetăţenii simpli? Ce ar trebui de făcut în acest sens?
În ansamblu, se poate spune că nu există. Reacţiile individuale ale autorităţilor la postările de pe reţelele sociale nu pot fi numite dialog. Trebuie să fie creat un sistem de comunicare şi feedback clar, bine pus la punct, care ar fi un fundament pentru un dialog oficial deschis dintre cetăţeni şi autorităţi la toate nivelele: fie că e vorba de primarul unui sat sau prima persoană în stat. Este necesar un centru analitic informaţional, unde s-ar transmite toate adresările cetăţenilor. În baza informaţiei obţinute şi a analizei acestora, s-ar elabora un plan de acţiuni, în funcţie de priorităţi şi de amploarea problemei.
În opinia Dvs., ce probleme îi frământă pe cetăţeni şi ar trebui să fie soluţionate în primul rând de autorităţi?
Cu regret, ţara noastră se află într-o criză profundă, la scară largă, de aceea într-adevăr, problemele sunt foarte multe şi diferite. Şi fiecare consideră că problema sa este cea mai importantă. Desigur, în primul rând, trebuie să fie soluţionate problemele care pun în pericol viaţa, securitatea şi sănătatea cetăţenilor. Aşa sau altfel, însă, pentru a începe soluţionarea oricărei probleme, este importantă sistematizarea problemelor existente, a întrebărilor şi deficienţelor despre care am vorbit mai devreme.
Sunt probleme fundamentale, cum ar fi infrastructura calitativă a drumurilor şi reparaţia fondului locativ, care a fost construit încă în perioada sovietică şi, de atunci, nu a mai fost reabilitat aşa cum trebuie. Exemple elocvente în acest sens sunt simbolurile capitalei – „Porţile oraşului” şi „Romaniţa”, care se ruinează din interior.
În acelaşi timp, sunt domenii care necesită gestiune operativă permanentă şi control, de exemplu, sectorul locativ-comunal. Voi aduce un singur exemplu: practic, toate asociaţiile de locatari din sectorul Botanica sunt falite şi nimeni nu face nimic, nu poate explica unde au dispărut banii locatarilor. Repet, nu e vorba de 1-2 asociaţii, ci despre majoritatea acestor organizaţii din capitală.
Dvs. aveţi comunicare directă cu cetăţenii. Dacă le cunoaşteţi problemele, de ce nu vă implicaţi în politică?
Deocamdată, încercăm să soluţionăm problemele oamenilor la acest nivel. Sper să reuşim. Dacă nu, vom examina şi alte posibilităţi existente. Pentru noi prioritar este ca oamenii să trăiască în condiţii bune. Acesta e scopul primordial, iar căile pe care vom merge spre realizarea lui oricând pot fi schimbate. În funcţie de situaţie, de realităţi.
Dacă tot vorbim de politică, cum vi s-a părut anul politic 2019?
În multe privinţe, acesta a fost un an simbolic pentru viaţa politică a republicii, iar într-un anumit sens, chiar istoric. Anul acesta, s-a făcut un fel de totalizare a deceniului: alianţa formată în anul 2009 (trăind 7 ani în Germania, îmi este greu s-o numesc „pro-europeană”), a căzut definitiv. Unul dintre liderii acesteia s-a transformat din prim-ministru în deţinut, iar liderul partidului care a ţinut în mâinile sale întreaga ţară a fost alungat din ţară, având „în palmares” cauze penale. Iată un asemenea rezultat trist al deceniului a fost făcut în anul 2019.
Prăbuşirea regimului lui Vlad Plahotniuc a fost aşteptată de mulţi. Oamenii simţeau uzurparea, dictatura unui oarecare sistem aproape criminal şi, cel mai important, nu era siguranţa în ziua de mâine. Aceste situaţii s-au soldat cu migraţia colosală a populaţiei, fenomen care a devenit un pericol pentru securitatea naţională.
Important e de menţionat că în timpul regimului, retorica principală în societate era una negativă, bazată pe confruntări şi lupta „CONTRA” cuiva. O asemenea agendă apriori nu putea fi una creatoare. Astăzi este nevoie de o retorică pozitivă, care s-ar declara „PRO” bunăstarea şi dezvoltarea republicii. Şi noi am contribuit şi continuăm să contribuim la formarea ei.
Cele întâmplate anul acesta au provocat bucurie şi anumite speranţe pentru populaţie. Pentru ţară, a apărut o şansă de a începe o nouă viaţă într-un deceniu nou şi anul 2019 a fost în acest sens fundament pentru edificarea unui stat democratic.
Ce ar trebui de făcut ca politicienii să devină mai eficienţi în ceea ce ţine de soluţionarea problemelor cetăţenilor şi mai responsabili?
Repet încă o dată că, în toate privinţele contează abordarea sistemică. Este necesar un plan concret de acţiuni în toate direcţiile prioritare, cu indicarea termenelor şi persoanelor responsabile, precum şi un control dur al executării. Pentru un stat modern, civilizat, acestea sunt nişte procese elementare. Nu putem vorbi despre digitalizare, oraş „inteligent” şi alte materii înalte atunci când funcţionarii nu pot organiza lucrul privind elementara funcţionare a organizaţiilor şi serviciilor municipale.
Ce sfaturi le-aţi da politicienilor pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu oamenii?
Experienţa obţinută demonstrează că politicienii de astăzi nu aud niciun fel de sfaturi. Ei se consideră atotştiutori şi mari, acţionează conform principiului „e corect aşa cum am făcut”, uneori spunând că „albul” este „negru”. Adesea am spus că guvernarea care uită de importanţa dialogului cu poporul şi societatea civilă, pierde inevitabil legătura cu realitatea. Iar cum termină astfel de politicieni, noi ştim, cu părere de rău. Evident, în situaţia actuală, sfaturile nu funcţionează, de aceea nu este exclus că vom fi nevoiţi să recurgem la măsuri mult mai decisive, dar şi să demonstrăm prin propriul exemplu cum trebuie să se acţioneze...
Ce planuri de viitor aveţi?
Aici aş prefera să păstrez puţină intrigă. Ceea ce vă pot spune cu certitudine e că planurile de viitor sunt legate direct de necesitatea de a asigura cetăţenilor un nivel de trai decent. Pe ce cale vom merge pentru realizarea acestui scop, veţi afla pe parcurs. Toate la timpul lor...